SCANDI-blog

Mantelzorgwoning vergunningsvrij

Mantelzorgwoning vergunningsvrij bouwen? Dat kan!

Vijf essentiële vragen voordat je een mantelzorgwoning bouwt

Je kunt nu ook al gewoon een mantelzorgwoning vergunningvrij bouwen in je tuin. Maar nog niet in alle gemeenten. Met het recent ingediende wetsvoorstel van demissionair minister Hugo de Jonge gaat daar mogelijk verandering in komen. Maar waar moet je nu al rekening mee houden als je een mantelzorgwoning wilt bouwen in je tuin? Hieronder geven we je meer duidelijkheid. We loodsen je er doorheen aan de hand van vijf essentiële vragen.
Mag ik nu al een mantelzorgwoning bouwen?

Het is heel belangrijk om na te gaan of er in jouw situatie al sprake is van intensieve mantelzorg. Vanuit daar kun je pas echt gaan kijken wat eventuele vervolgstappen zijn én van welke regelingen je gebruik kunt maken. Is er inderdaad nu al sprake van intensieve mantelzorg? Dan vraagt je gemeente mogelijk eerst om een verklaring. Bijvoorbeeld van je huisarts of wijkverpleegkundige. Op mantelzorg.nl lees je wat je kunt doen om aan te tonen dat je mantelzorger bent.
Waar controleer ik of ik vergunningvrij een mantelzorgwoning mag bouwen?

In sommige gevallen heb je dus geen vergunning nodig. Een goede eerste stap is - wederom - om je gemeente te bellen en te vragen naar de eventuele voorwaarden. Een andere goede bron is Omgevingsloket. Daar kun je heel eenvoudig checken of je inderdaad vergunningsvrij kunt bouwen.
Wat zijn de belangrijkste regels of voorwaarden waar ik van moet weten?

Er is eigenlijk één belangrijke pijler waar je rekening mee moet houden. De woning mag gebouwd worden op het achtererf mits je ook echt voldoende plek hebt. Oftewel: ligt de locatie 4 meter van het oorspronkelijke hoofdgebouw? Dan kun je hoogstwaarschijnlijk sowieso gaan bouwen. Ligt de beoogde plek binnen deze 4 meter? Dan wordt het alleen problematisch als er nog geen sprake is van mantelzorg.

Op overheid.nl lees je hierover het volgende:

‘Er mag ook een mantelzorgvoorziening in het achtererfgebied worden gebouwd volgens de voorwaarden voor bijbehorende bouwwerken. Alleen de eis dat het gebruik van een bijbehorend bouwwerk (buiten een afstand van 4 meter van het oorspronkelijk hoofdgebouw) functioneel ondergeschikt moet zijn aan de woning, vervalt als sprake is van huisvesting in verband met mantelzorg. Buiten de bebouwde kom mag ook worden afgeweken van de eis voor de maximaal toelaatbare oppervlakte aan bijbehorende bouwwerken bij het oorspronkelijke hoofdgebouw. Voorwaarde is dan wel dat het gaat om een geheel of in delen verplaatsbare mantelzorgvoorziening die niet groter is dan 100 m2. Na de beëindiging van de mantelzorgbehoefte moet de verplaatsbare mantelzorgvoorziening weer worden verwijderd.’
Een andere belangrijke pijler was altijd het Bouwbesluit en de bijbehorende eisen waar je aan moest voldoen. Sinds januari 2024 is deze vervangen door het Besluit bouwwerken leefomgeving (Bbl). Voor jou als mantelzorger is deze informatie niet direct relevant, maar het is wel belangrijk dat je er in ieder geval van weet. Mocht je meer informatie willen, dan vind je hier actuele informatie over de Bbl.

“Het is heel belangrijk om na te gaan of er in jouw situatie al sprake is van intensieve mantelzorg. Vanuit daar kun je pas echt gaan kijken wat eventuele vervolgstappen zijn én van welke regelingen je gebruik kunt maken.”

– Quote eigenaar

Wie mag er allemaal wonen in een mantelzorgwoning?

Maximaal twee personen. Waar je dan logischerwijs aan zou kunnen denken, is de mantelzorgverlener zelf en een familielid of vriend die de zorg krijgt. Feitelijk ziet de overheid jou/jullie dan als één gezin. Verder is het heel belangrijk om te weten dat je alleen de begane grond gebruikt. Geen zorgen: de mantelzorgwoningen van Scandi hebben genoeg ruimte voor eventuele opslag! Tip: woon je buitenaf? Check altijd het bestemmingsplan of er überhaupt een woning gebouwd mag worden op de plek die jij voor ogen hebt.
Wat moet ik absoluut goed onthouden?

Als je een mantelzorgwoning achterin de tuin bouwt, dan moet je hiervoor altijd een eigen huisnummer aanvragen. In de meeste gevallen kan dit gewoon bij je eigen gemeente.

Verder zijn er in de basis twee situaties die je altijd in je achterhoofd moet houden:

Situatie 1

Wil je bijvoorbeeld voor je moeder of oma een mantelzorgwoning bouwen, maar heeft ze deze zorg nog niet nodig op dit moment? Dan mag je niet zomaar bouwen zonder vergunning.

Situatie 2

Is er helemaal geen mantelzorg meer nodig? Dan is het ook geen mantelzorgwoning meer. Meestal is slopen niet nodig hoor, maar het zou wel goed kunnen dat er essentiële ruimtes verwijderd moeten worden. Denk aan de aangepaste badkamer.
Hopelijk heb je iets meer duidelijkheid over wat je moet doen als je nadenkt over het vergunningsvrij bouwen van een mantelzorgwoning. Er zijn nogal wat regels rondom het bouwen van een mantelzorgwoning, maar de belangrijkste hebben we eruit gehaald voor je. Het is vooral belangrijk dat je eerst gaat informeren bij je gemeente. Vanaf daar zal veel meer duidelijk worden. Heb je alles in kaart gebracht en weet je wat er van je verwacht wordt? Neem dan contact met ons op! Of bekijk direct alle SCANDI-huizen.

Bronnen: